ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10041o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Matematyka I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Zbigniew Jurzyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje wiedzę z zakresu algebry, kursu analizy matematycznej, rachunku różniczkowego.

Kompetencje: Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie stosować metody matematyczne w przedmiotach technicznych.

Wymagania wstępne: matematyka w zakresie szkoły średniej

Treści kształcenia: Liczby zespolone, macierze, wyznaczniki, układy równań liniowych. Granica ciągu. Granica i ciągłość funkcji jednej zmiennej. Pochodna funkcji. Badanie przebiegu funkcji.

Literatura: 1.Krysicki W., Włodarski L. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I,II. PWN Warszawa; 2.Jurewicz T., Skoczylas Z. Algebra matematyczna I.; Przykłady i zadania. Oficyna Wydawnicza Gis. Wrocław 2002. 3.Gewert M, Skoczylas Z. Analiza matematyczna1,2. Skrypt dla studentów P.Wr.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń.

Uwagi: