ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10050o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Matematyka II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Zbigniew Jurzyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje wiedzę z zakresu kursu analizy matematycznej, rachunku całkowego. Poznaje podstawy zastosowań metod analitycznych w zagadnieniach praktycznych. Doskonali umiejętności matematyczne.

Kompetencje: Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie stosować metody matematyczne w przedmiotach technicznych.

Wymagania wstępne: matematyka w zakresie szkoły średniej

Treści kształcenia: Całka nieoznaczona. Całka oznaczona. Całka niewłaściwa. Zastosowanie rachunku całkowego w fizyce i technice. Rachunek różniczkowy funkcji wielu zmiennych. Całka podwójna. Zastosowanie całek podwójnych w fizyce i technice. Równania różniczkowe zwyczajne pierwszego rzędu. Zastosowania.

Literatura: 1. Krysicki W., Włodarski L. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I,II. PWN Warszawa; 2. Jurewicz T., Skoczylas Z. Algebra matematyczna I. Przykłady i zadania. Oficyna wydawnicza Gis. Wrocław 2002; 3. Gewert M, Skoczylas Z. Analiza matematyczna1,2 . Skrypt dla studentów P.Wr.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny

Uwagi: