Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10050o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Matematyka IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Zbigniew JurzykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje wiedzę z zakresu kursu analizy matematycznej, rachunku całkowego. Poznaje podstawy zastosowań metod analitycznych w zagadnieniach praktycznych. Doskonali umiejętności matematyczne. Kompetencje:
Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie stosować metody matematyczne w przedmiotach technicznych.Wymagania wstępne:
matematyka w zakresie szkoły średniej
Treści kształcenia:
Całka nieoznaczona. Całka oznaczona. Całka niewłaściwa. Zastosowanie rachunku całkowego w fizyce i technice. Rachunek różniczkowy funkcji wielu zmiennych. Całka podwójna. Zastosowanie całek podwójnych w fizyce i technice. Równania różniczkowe zwyczajne pierwszego rzędu. Zastosowania.
Literatura:
1. Krysicki W., Włodarski L. Analiza matematyczna w zadaniach cz. I,II. PWN Warszawa; 2. Jurewicz T., Skoczylas Z. Algebra matematyczna I. Przykłady i zadania. Oficyna wydawnicza Gis. Wrocław 2002; 3. Gewert M, Skoczylas Z. Analiza matematyczna1,2 . Skrypt dla studentów P.Wr.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemny
Uwagi: