ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10051o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie ogólnych podstaw techniki, materiałów stosowanych w budowie maszyn i urządzeń w przemyśle rolno- spożywczym, podstawowych obliczeń w zakresie mechaniki technicznej i wytrzymałości materiałów, części maszyn, elektrotechniki, urządzeń pomiarowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu zapewnia umiejętność w zakresie działania, doboru i zastosowania maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, takich jak pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne.

Wymagania wstępne: Podstawowe wiadomości z fizyki i matematyki

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości w zakresie: materiałoznawstwo, mechanika techniczna, części maszyn, elektrotechnika, pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne.

Literatura: 1.Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995. 2.Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994. 3.Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979. 4.Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów.

Uwagi: