Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10051o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego IKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KamińskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie ogólnych podstaw techniki, materiałów stosowanych w budowie maszyn i urządzeń w przemyśle rolno- spożywczym, podstawowych obliczeń w zakresie mechaniki technicznej i wytrzymałości materiałów, części maszyn, elektrotechniki, urządzeń pomiarowych.Kompetencje:
Ukończenie kursu zapewnia umiejętność w zakresie działania, doboru i zastosowania maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, takich jak pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne.Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości z fizyki i matematykiTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości w zakresie: materiałoznawstwo, mechanika techniczna, części maszyn, elektrotechnika, pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne.Literatura:
1.Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995.
2.Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994.
3.Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979.
4.Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów. Uwagi: