ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10053o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zapoznaje się z podstawowymi maszynami i urządzeniami stosowanymi w przemyśle spożywczym, ich charakterystyką techniczną i zastosowaniem. Dobór maszyn i urządzeń dla poszczególnych technologii.

Kompetencje: Ukończenie kursu zapewnia umiejętność w zakresie działania, doboru i zastosowania maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, takich jak urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające, urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.

Wymagania wstępne: Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego I

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości w zakresie: urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.

Literatura: 1. Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995; 2. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994; 3. Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979; 4. Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów. Wykłady zakończone egzaminem.

Uwagi: