Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10053o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KamińskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zapoznaje się z podstawowymi maszynami i urządzeniami stosowanymi w przemyśle spożywczym, ich charakterystyką techniczną i zastosowaniem. Dobór maszyn i urządzeń dla poszczególnych technologii.Kompetencje:
Ukończenie kursu zapewnia umiejętność w zakresie działania, doboru i zastosowania maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym, takich jak urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające, urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.Wymagania wstępne:
Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego ITreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości w zakresie: urządzenia transportowe, urządzenia czyszczące i separacyjne, urządzenia rozdrabniające urządzenia filtrujące i odpylające, myjki, suszarki, urządzenia chłodnicze.Literatura:
1. Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995; 2. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994; 3. Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979; 4. Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów. Wykłady zakończone egzaminem.Uwagi: