Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20088o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Przetwórstwo ziemniaczaneKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Grażyna LisińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna właściwości i skład chemiczny przerabianego surowca, zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka, maszyny i urządzenia, linie technologiczne pracujące aktualnie w zakładach produkcyjnych, kontrolę jakości surowca i produktów gotowych. Bilans procesu technologicznego w poszczególnych przemysłach.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją produkcji oraz kontrolą jakości w zakładach przetwórstwa ziemniaczanego.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowiekaTreści kształcenia:
Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowanych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia w różnych zakładach. Produkty ekstrudowane, typy ekstruderów. Technologia produkcji różnych produktów przekąskowych i ich jakość.Literatura:
1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3. Potato processing. Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold Publisher, New York 1987; 4. Czasopisma: Potato Procesing, Potato Storage, Rynek Ziemniaka.Metody oceny:
Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: