Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20091o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Żywienie człowieka zdrowego i choregoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
11Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 90 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu ma wiedzę o podstawowych składnikach odżywczych, zna zasady racjonalnego odżywienia się, normy i zalecenia żywieniowe. Student potrafi zaplanować prawidłowy jadłospis w zależności od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej, płci. Ma wiedzę o żywności wzbogaconej, funkcjonalnej, GMO, fast-food.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z zarządzaniem i organizacją zakładów zbiorowego żywienia.Wymagania wstępne:
Chemia, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Rys historyczny ewolucji odżywiania. Białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne - podział, rola w żywieniu, trawienie, wchłanianie, funkcje w organizmie, wartość odżywcza, źródła. Normy i zalecenia żywieniowe. Żywność wzbogacona. Żywność funkcjonalna. Żywność GMO. Żywność fast-food.Literatura:
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Cz.1 Podstawy nauki o żywieniu”. Wyd. PWN, Poznań, 2003; 2. Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego”. Wyd. PWN, Poznań, 2003; 3. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wyd. PWN, Warszawa, 2004; 4. Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Dietetyka. Wyd. PZWL, Warszawa, 1999; 5. Ciborowska H. Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, 2000, 6. Gawęcki J., Jeszka J.: Żywienie człowieka, skrypt. Wyd. PWN, Poznań, 1995. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: