ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20094o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Procesy fermentacyjne II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada wiedzę na temat możliwości obniżenia kosztów i intensyfikacji produkcji etanolu oraz zastosowania odpowiednich do tych celów mikroorganizmów, zna podstawy winiarstwa gronowego oraz technologii napojów alkoholowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia podjęcie pracy w laboratoriach i na stanowiskach technologicznych w zakładach przemysłu fermentacyjnego.

Wymagania wstępne: Biochemia, Mikrobiologia, Technologia fermentacji

Treści kształcenia: Wybrane aspekty produkcji i oceny jakościowej piw specjalnych, napojów spirytusowych, napojów alkoholowych mniej znanych. Podstawy winiarstwa gronowego. Zagadnienia intensyfikacji produkcji etanolu. Niekonwencjonalne surowce do produkcji etanolu. Inne, niż Saccharomyces cerevisiae, mikroorganizmy do produkcji etanolu. Fermentacja etanolowa pod obniżonym ciśnieniem. Unieruchomione komórki drożdży w produkcji etanolu.

Literatura: 1. Biotechnology, Reed G., Verlagchemie 1983; 2. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987; 3. Yeast Sugar Metabolism, Genetics, Biotechnology and Application, (eds) Zimmerman F.K., Entian K.D., Technomic Publishing Company Inc., 1997; 4. Nonconventional Yeasts in Biotechnology , ed. Wolf K. , Springer-Verlag, Berlin & Heidelberg 1996; 5. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003; 6. Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł, Rynki Alkoholowe, Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn., 7. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, Wzorek W., Pogorzelski E., Wyd. Sigma NOT Sp. z o.o.; 8. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny

Uwagi: Zespół wykładowców: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska; dr inż. Joanna Chmielewska; dr inż. Barbara Foszczyńska