Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20096o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Towaroznawstwo produktów spożywczych I (produkty roślinne)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt Gil Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu kontroluje surowiec i produkty roślinne w aspekcie ich jakości.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli na właściwy dobór surowca o najlepszych parametrach jakościowych.Wymagania wstępne:
Chemia żywnościTreści kształcenia:
Jakość surowców zbożowych w zależności od czynników środowiska. Ocena jakości surowców roślinnych (zbóż, ziemniaka, owoców i warzyw). Technologia procesu ich przetwarzania w różnych przemysłach (młynarskim, piekarskim, ziemniaczanym, owocowo-warzywnym) oraz ocena ich finalnych produktów.Literatura:
1. Potato science and technology, Lisińska G., Leszczyński W., Appl. Science Publisher, London, New York 1989; 2. Potato processing, Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold, New York 1987; 3. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Red. Świderski F., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 4. Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Oszmiański J., Wyd. AR, Wrocław 2002; 5. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski G., WNT, Warszawa 1988; 6. Technologia przemysłowej produkcji makaronu, Obuchowski W., Wyd. AR, Poznań 1997.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.Uwagi: