Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20100f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Kierowanie małą firmąKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Julian KalinowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończonych zajęciach student posiada umiejętność wyboru formy organizacyjno-prawnej prowadzenia działalności gospodarczej, potrafi przygotować biznes plan przedsięwzięcia gospodarczego, zna style i metody zarządzania, potrafi wykonać analizę efektywności ekonomicznej, umie wybrać formę opodatkowania działalności gospodarczej, zna wzory pism urzędowych, potrafi przygotować dokumenty związane z poszukiwaniem pracy.Kompetencje:
Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia samodzielne podejmowanie działalności gospodarczej, znajdowanie źródeł jej finansowania, a także ocenianie trafności podjętych decyzji.Wymagania wstępne:
EkonomiaTreści kształcenia:
Zagadnienia z zakresu podejmowania działalności gospodarczej; formy organizacyjno-prawne małych przedsiębiorstw; finanse w gospodarce rynkowej; style i metody zarządzania; dostępność instrumentów finansowych; proces rekrutacyjny; etyka i etykieta w prowadzeniu działalności gospodarczej.Literatura:
1. Griffin R.W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa 2004; 2. Obłój K,: Mikroszkółka zarządzania, PWE, Warszawa 1994; 3. Piasecki B.: Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa 1999; 4. Steinmann H., Schreyögg G.: Zarządzanie. Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Oficyna Wyd. Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1995; 5. Zarządzanie. Teoria i praktyka. Pod red. A. K. Koźmińskiego, PWN, Warszawa 2004. Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 2, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.Uwagi:
Kurs może być realizowany w smestrze 1 (letnim)