Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20102f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Wybrane zagadnienia z technologii piwowarskiejKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę z zakresu technologicznej przydatności surowców piwowarskich oraz metod produkcji i stabilizacji piwa; zna sensoryczne i instrumentalne metody oceny jakości piwa. Kompetencje:
Student umie dobrać surowce piwowarskie oraz materiały pomocnicze do określonej technologii otrzymywania piwa.Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji, biotechnologiaTreści kształcenia:
Charakterystyka podstawowych surowców piwowarskich (ziarno jęczmienia, surowce niesłodowane, chmiel, drożdże, woda) oraz materiałów pomocniczych (środki do stabilizacji piwa, preparaty enzymatyczne, środki dezynfekujące). Technologiczne aspekty produkcji piwa. Czynniki wpływające na jakość i stabilność piwa. Składniki piwa. Ocena sensoryczna i instrumentalna piwa. Wady piwa.Literatura:
1. The Biotechnology of Malting and Brewing, Hough J., S., Cambridge 1985; 2. Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Malt and Malting, Briggs D.E., Blackie A & P, London 1998. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimum wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)