ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20102f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Wybrane zagadnienia z technologii piwowarskiej
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę z zakresu technologicznej przydatności surowców piwowarskich oraz metod produkcji i stabilizacji piwa; zna sensoryczne i instrumentalne metody oceny jakości piwa.

Kompetencje: Student umie dobrać surowce piwowarskie oraz materiały pomocnicze do określonej technologii otrzymywania piwa.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji, biotechnologia

Treści kształcenia: Charakterystyka podstawowych surowców piwowarskich (ziarno jęczmienia, surowce niesłodowane, chmiel, drożdże, woda) oraz materiałów pomocniczych (środki do stabilizacji piwa, preparaty enzymatyczne, środki dezynfekujące). Technologiczne aspekty produkcji piwa. Czynniki wpływające na jakość i stabilność piwa. Składniki piwa. Ocena sensoryczna i instrumentalna piwa. Wady piwa.

Literatura: 1. The Biotechnology of Malting and Brewing, Hough J., S., Cambridge 1985; 2. Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Malt and Malting, Briggs D.E., Blackie A & P, London 1998.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimum wymagane do zaliczenia – 60%.

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)