Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20106f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia czekoladyKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna technologię przerobu ziarna kakaowego, otrzymywania tłuszczu i proszku kakaowego, wyrobu produktów czekoladowych i zagospodarowania produktów ubocznych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę przemyśle cukierniczym na stanowiskach technologów i pracowników laboratorium kontroli jakości oraz badawczych i naukowych.
Wymagania wstępne:
Technologia węglowodanów, technologia tłuszczówTreści kształcenia:
Rozmieszczenie i wielkość produkcji ziarna kakaowego na świecie. Przerób ziarna kakaowego, otrzymywanie miazgi i tłuszczu kakaowego oraz kakao. Produkcja masy czekoladowej. Wyrób czekolady pełnej i nadziewanej oraz galanterii czekoladowej. Produkty bezcukrowe i o obniżonej kaloryczności. Wyroby czekoladopodobne. Wykorzystanie produktów ubocznych i odpadkowych przerobu ziarna kakaowego.Literatura:
1. Cukiernictwo. Wyczański S., WSiP. Warszawa 1994; 2. Technologia Przemysłów Węglowodanowych, Pałasiński M. red.,PTTŻ, Kraków 2000; 3. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów, Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Pęksa A., Kita A., AR Wrocław 2002; 4. Industrial Chocolate Manufacture and Use, Beckett S.T., Wiley-Blackwell, 2008; 5. Confectionery fats handbook – properties, production and applications, Timms R. E., The Oily Press, England 2003. Metody oceny:
Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)