ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20107f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia sokownictwa i winiarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jan Oszmiański
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu zna proces wytwarzania soków i win, metody tłoczenia i klarowania oraz sposoby utrwalania soków i win.

Kompetencje: Student po zakończeniu kursu potrafi przygotować soki klarowne oraz mętne a także nastaw do win.

Wymagania wstępne: Biochemia, technologia ogólna, technologia owoców i warzyw

Treści kształcenia: Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji soków i win. Przebieg procesu technologicznego produkcji soków klarowanych, mętnych i przecierowych. Metody i urządzenia do tłoczenia i klarowania soków i win. Sposoby utrwalania soków i win. Wady i choroby win.

Literatura: 1. Processed apple products, Ed Downing D., New York 1989; 2. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994; 3. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz.1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997, 1999.

Metody oceny: Egzamin, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)