Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20107f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia sokownictwa i winiarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jan OszmiańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu zna proces wytwarzania soków i win, metody tłoczenia i klarowania oraz sposoby utrwalania soków i win.Kompetencje:
Student po zakończeniu kursu potrafi przygotować soki klarowne oraz mętne a także nastaw do win.Wymagania wstępne:
Biochemia, technologia ogólna, technologia owoców i warzywTreści kształcenia:
Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji soków i win. Przebieg procesu technologicznego produkcji soków klarowanych, mętnych i przecierowych. Metody i urządzenia do tłoczenia i klarowania soków i win. Sposoby utrwalania soków i win. Wady i choroby win.Literatura:
1. Processed apple products, Ed Downing D., New York 1989; 2. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994; 3. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz.1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997, 1999. Metody oceny:
Egzamin, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)