Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20109f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Wybrane zagadnienia z ciastkarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Zofia Karolini-SkaradzińskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna surowce oraz procesy technologiczne stosowane w produkcji ciastkarskiej, przepisy sanitarne oraz zagrożenia mikrobiologiczne występujące w tych procesach.Kompetencje:
Ukończenie kursu przygotowuje do pracy w zakładach produkcji ciastkarskiej, daje umiejętność oceny jakości surowców oraz znajomość kształtowania jakości produktu finalnego w ciastkarni.Wymagania wstępne:
Towaroznawstwo produktów roślinnych, PiekarstwoTreści kształcenia:
Surowce stosowane w produkcji ciastkarskiej. Technologia pieczywa cukierniczego. Zagadnienia mikrobiologiczne, przechowalnicze i sanitarne w produkcji ciastkarskiej.Literatura:
1. Produkcja Piekarsko-Ciastkarska, Ambroziak Z., Warszawa WsiP, cz. 1i2, 2004; 2. Ciastkarstwo, Dojutrek Cz., Pietrzyk A. WsiP, 2005; 3. Przegląd Piekarski i Cukierniczy. Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)