Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20110f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Rozwój nowych technologii w przemyśle drobiarskimKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wymiernym efektem ukończenia kursu jest znajomość najnowszych technologii stosowanych w przemyśle drobiarskim, szczególnie w zakresie automatyzacji i robotyzacji rozbioru oraz przetwórstwa mięsa drobiu, w tym produkcji wyrobów typu żywności wygodnej oraz funkcjonalnej.Kompetencje:
Student potrafi analizować stan techniczno – technologiczny działów przetwórstwa mięsa, wskazać możliwości modernizacji technologii i linii produkcyjnych, opracować produkty o właściwościach prozdrowotnych.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, mikrobiologia żywności, żywienie człowieka Treści kształcenia:
Problemy związane z przemysłem drobiarskim na świecie. Najnowsze technologie i maszyny stosowane przez przemysł drobiarski. Aspekty ekologiczne związane z produkcją i przetwórstwem mięsa drobiu. Opracowywanie nowych produktów drobiarskich, możliwości tworzenia produktów o charakterze żywności funkcjonalnej z mięsa drobiu. Procesy oksydacji i zastosowanie niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach drobiarskich. Literatura:
1. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 2. Food product development. Red. Czapski J., Wyd. AR Poznań, 1995; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004.
Metody oceny:
Egzamin ustnyUwagi:
Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)