ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20110f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Rozwój nowych technologii w przemyśle drobiarskim
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Wymiernym efektem ukończenia kursu jest znajomość najnowszych technologii stosowanych w przemyśle drobiarskim, szczególnie w zakresie automatyzacji i robotyzacji rozbioru oraz przetwórstwa mięsa drobiu, w tym produkcji wyrobów typu żywności wygodnej oraz funkcjonalnej.

Kompetencje: Student potrafi analizować stan techniczno – technologiczny działów przetwórstwa mięsa, wskazać możliwości modernizacji technologii i linii produkcyjnych, opracować produkty o właściwościach prozdrowotnych.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, mikrobiologia żywności, żywienie człowieka

Treści kształcenia: Problemy związane z przemysłem drobiarskim na świecie. Najnowsze technologie i maszyny stosowane przez przemysł drobiarski. Aspekty ekologiczne związane z produkcją i przetwórstwem mięsa drobiu. Opracowywanie nowych produktów drobiarskich, możliwości tworzenia produktów o charakterze żywności funkcjonalnej z mięsa drobiu. Procesy oksydacji i zastosowanie niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach drobiarskich.

Literatura: 1. Processing of poultry. Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing, 1989; 2. Food product development. Red. Czapski J., Wyd. AR Poznań, 1995; 3. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004.

Metody oceny: Egzamin ustny

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)