Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20112f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Biokataliza w przemyśle żywnościowymKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu powinien znać możliwości wykorzystania enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej, pozbawionej wolnych rodników, a także modyfikowanej w postaci: plastein, strukturyzowanych lipidów, biosurfaktantów, hormonów, odżywek i innych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielne opracowanie aplikacji różnych enzymów w kierunku modyfikacji podstawowych składników żywności, celem uzyskania udoskonalonych produktów.Wymagania wstępne:
Biochemia, Enzymologia, Technologia żywności, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia żywności pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i drobnoustrojowego, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.Literatura:
1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008; 3. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000; 5. Chemia żywności, Praca zbiorowa pod red. Z.E. Sikorskiego, WNT Warszawa, 2000.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60%. Uwagi: