ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20112f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Biokataliza w przemyśle żywnościowym
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu powinien znać możliwości wykorzystania enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej, pozbawionej wolnych rodników, a także modyfikowanej w postaci: plastein, strukturyzowanych lipidów, biosurfaktantów, hormonów, odżywek i innych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielne opracowanie aplikacji różnych enzymów w kierunku modyfikacji podstawowych składników żywności, celem uzyskania udoskonalonych produktów.

Wymagania wstępne: Biochemia, Enzymologia, Technologia żywności, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia żywności pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i drobnoustrojowego, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.

Literatura: 1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008; 3. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000; 5. Chemia żywności, Praca zbiorowa pod red. Z.E. Sikorskiego, WNT Warszawa, 2000.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu 60%.

Uwagi: