Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10139o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia informacyjnaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz BoruczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Podstawowe procedury systemy linux: instalacja systemu, konfiguracja, obsługa i administrowanie siecią.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu wykazuje umiejętność podstawowej obsługi systemu operacyjnego linux, windows a także oprogramowania typu office.Wymagania wstępne:
Matematyka Treści kształcenia:
Instalacja systemu Linux na komputerze klasy PC, podstawowe operacje dyskowe, administracja użytkownikami, administracja procesami, połączenia szyfrowane SSH, współpraca MS Windows z systemem Linux. Praca z systemem Windows. Praca z oprogramowaniem MS Office oraz Open Office.Literatura:
1. Linux – dla uzależnionych od Windows, Miller M.J., Wydawnictwo Mikom, 2001. 2. Linux – podręcznik użytkownika, Siever E., Wydawnictwo Read Me, 1999. Metody oceny:
zaliczone ćwiczenia, zaliczenie wykładów (test przy komputerze), minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: