Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10130o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
BiochemiaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
9Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
prof.dr hab. Anna RodziewiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna struktury i funkcje biologicznie ważnych molekuł, zna główne procesy metaboliczne białek, kwasów nukleinowych, lipidów, sacharydów, przebiegające z udziałem odpowiednich enzymów, wie jakimi metodami można ocenić kinetykę działania enzymów.
Kompetencje:
Student potrafi zastosować odpowiednią metodę do oznaczania substancji biologicznych, umie badać aktywność i właściwości enzymów, potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym.Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Struktura, funkcja i metabolizm biologicznie ważnych molekuł (aminokwasów, białek, sacharydów , lipidów, kwasów tłuszczowych), mechanizm i kinetyka działania enzymów, wprowadzenie do membran biologicznych, struktura i funkcja kwasów nukleinowych, regulacja i integracja metabolizmu w komórce.
Literatura:
1. Podstawy biochemii, Kączkowski J. WNT, 2005; 2.Biochemia, krótkie wykłady;. Hames B.D. i inni, 2007; 3. Biochemia Harpera, Murray R.K. i inni, PZWL Warszawa, 2006; 4. Biochemia, Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L,. PWN 2007.Metody oceny:
zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60% Uwagi: