Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10133o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Analiza żywności IKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Agnieszka Tajner-CzopekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi oznaczyć wybrane składniki chemiczne w surowcach i produktach spożywczych. Umie zastosować odpowiednią (tradycyjną lub nowoczesną) metodę określania zawartości badanego składnika oraz obliczyć jego ilość. Posiada umiejętność korzystania z norm. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia studentowi dokonanie oceny podstawowego składu chemicznego i jakości produktów przemysłu spożywczego, przy użyciu odpowiednich technik pomiarowych. Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematykaTreści kształcenia:
Wyposażenie laboratorium badawczego: sprzęt, szkło, odczynniki, aparatura. Normalizacja. Ocena właściwości fizycznych i chemicznych produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości suchej substancji, węglowodanów, białka, tłuszczu w surowcach i produktach spożywczych. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna produktów spożywczych. Techniki oznaczania składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu specjalistycznej aparatury.Literatura:
1.Tajner-Czopek A., Kita A.: Analiza żywności – jakość produktów spożywczych. Wydawnictwo A.R Wrocław 2005. 2. Baryłko-Pikielna N.: „Zarys analizy sensorycznej żywności”, Warszawa 1975. 3. Food analysis. Theory and practice. Pomeranz Y., Meloan C.E. 3-th edition. Chapman & Hall. New York, London 1994. 4. Podstawy analizy żywności, Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J. Skrypt do ćwiczeń, Wydawnictwo A.R. Kraków 1999.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń. Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: