ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10133o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Analiza żywności I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Tajner-Czopek
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi oznaczyć wybrane składniki chemiczne w surowcach i produktach spożywczych. Umie zastosować odpowiednią (tradycyjną lub nowoczesną) metodę określania zawartości badanego składnika oraz obliczyć jego ilość. Posiada umiejętność korzystania z norm.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia studentowi dokonanie oceny podstawowego składu chemicznego i jakości produktów przemysłu spożywczego, przy użyciu odpowiednich technik pomiarowych.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematyka

Treści kształcenia: Wyposażenie laboratorium badawczego: sprzęt, szkło, odczynniki, aparatura. Normalizacja. Ocena właściwości fizycznych i chemicznych produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości suchej substancji, węglowodanów, białka, tłuszczu w surowcach i produktach spożywczych. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna produktów spożywczych. Techniki oznaczania składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu specjalistycznej aparatury.

Literatura: 1.Tajner-Czopek A., Kita A.: Analiza żywności – jakość produktów spożywczych. Wydawnictwo A.R Wrocław 2005. 2. Baryłko-Pikielna N.: „Zarys analizy sensorycznej żywności”, Warszawa 1975. 3. Food analysis. Theory and practice. Pomeranz Y., Meloan C.E. 3-th edition. Chapman & Hall. New York, London 1994. 4. Podstawy analizy żywności, Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J. Skrypt do ćwiczeń, Wydawnictwo A.R. Kraków 1999.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń. Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: