ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10137o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Ergonomia i BHP. Ochrona własności intelektualnej
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Cież
Język: polski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje wiedzę z zakresu zasad kształtowania stanowisk pracy, zwłaszcza występujących w środowisku pracy przemysłu spożywczego z uwzględnieniem fizycznych i psychicznych ograniczeń tkwiących w pracującym człowieku, umożliwiającą zrozumienie rodzajów i charakteru zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa ludzi wykonujących różnorodne prace , a w szczególności zagrożeń wynikających z niewłaściwego geometrycznego ukształtowania stanowisk pracy, zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych oraz zagrożeń wypadkowych. Ponadto student jest zapoznany z rodzajami i zakresem ochrony intelektualnej w kraju oraz z konwencjami międzynarodowymi ratyfikowanymi przez Polskę.

Kompetencje: Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie zlokalizować oraz ocenić poziom istniejących zagrożeń związanych z pracą w zakładach przemysłu spożywczego, a także wskazać środki prowadzące do ich wyeliminowania lub zmniejszenia. Ponadto student potrafi korzystać z dorobku intelektualnego innych bez naruszania prawa autorskiego.

Wymagania wstępne: Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowieka

Treści kształcenia: Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej.

Literatura: 1.Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997. 2.Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992.

Metody oceny: Egzamin (Test)

Uwagi: