ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10140o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Gospodarka wodno-ściekowa i energetyczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu ma podstawowe wiadomości z zakresu zanieczyszczeń wód powierzchniowych i podziemnych oraz metod ich usuwania ze szczególny uwzględnieniem technologii stosowanych w przemyśle spożywczym. Po zakończeniu kursu student umie określić rodzaj i wielkość zanieczyszczeń w ściekach przemysłu spożywczego, a także zna metody ich oczyszczania. Student zna również podstawowe pojęcia z zakresu energetyki oraz problemy energetyczne, w tym zapotrzebowanie na energię i parę występujące w zakładach przemysłu spożywczego.

Kompetencje: Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować układ gospodarki wodno-ściekowej oraz zapotrzebowanie na energię elektryczną i parę dla linii technologicznej w zakładzie branży spożywczej. Potrafi obliczyć dobowe zapotrzebowanie na wodę gospodarczą i technologiczną oraz ilość odprowadzanych ścieków.

Wymagania wstępne: grafika inżynierska, matematyka, fizyka, chemia fizyczna, mikrobiologia

Treści kształcenia: Charakterystyka gospodarki wodno-ściekowej i energetycznej w zakładach przemysłu spożywczego. Dobowy bilans zapotrzebowania na wodę i ilość odprowadzanych ścieków. Bilanse energetyczne, wykresy obciążeń. Nośniki energii, gospodarka energią, parą, paliwami w zakładzie, Czynniki wpływające na racjonalną gospodarkę wodno-ściekowa i energetyczną w zakładzie.

Literatura: 1. Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne, Nawrocki J., Biłozar S., PWN 2000; 2. Nowoczesne systemy oczyszczania ścieków, Łomotowski J., Szpindor A., Arkady 1999; 3. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Nawirska A., Szymański L., Wydawnictwo AR 2002; 4. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A., Janus P., Wyd. SGGW Warszawa 1998.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i wykładu, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia 60%.

Uwagi: