Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10143o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Opakowania żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna właściwości, zasady projektowania i utylizacji opakowań jednostkowych i transportowych wykonanych z podstawowych tworzyw opakowaniowych a także systemy pakowania żywności.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia projektowanie, z uwzględnieniem zasad normalizacji, opakowań jednostkowych i transportowych, przeznaczonych do poszczególnych produktów spożywczych.Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek technicznyTreści kształcenia:
Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Systemy pakowania żywności. Utylizacja opakowań. Literatura:
1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996;
3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005;
4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: