ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10143o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Opakowania żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna właściwości, zasady projektowania i utylizacji opakowań jednostkowych i transportowych wykonanych z podstawowych tworzyw opakowaniowych a także systemy pakowania żywności.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia projektowanie, z uwzględnieniem zasad normalizacji, opakowań jednostkowych i transportowych, przeznaczonych do poszczególnych produktów spożywczych.

Wymagania wstępne: ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek techniczny

Treści kształcenia: Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Systemy pakowania żywności. Utylizacja opakowań.

Literatura: 1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996; 3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005; 4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: