Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10147o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Podstawy technologii gastronomiiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta Figurska – CiuraJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student umie ocenić jakość i przydatność surowców w technologii gastronomii, zna wyposażenie, metody i techniki produkcji różnych potraw, podstawowe zasady higieny i organizacji pracy w zakładach gastronomicznych. Kompetencje:
Student potrafi zaprojektować, śledzić i nadzorować proces technologiczny w zakładzie gastronomicznym.Wymagania wstępne:
chemia żywności, mikrobiologia, maszynoznawstwo, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Podstawowe procesy przetwarzania i przygotowywania różnych grup produktów. Jakość surowców i bezpieczeństwo produkcji potraw w zakładach gastronomicznych. Nowoczesne wyposażenie i warunki organizacyjno ekonomiczne zakładów gastronomicznych. Ustawodawstwo dotyczące wymagań higienicznych, zasady higieny i systemy zapewnienia jakości w gastronomii. Literatura:
1. Podstawy technologii gastronomicznej, S. Zalewski, WNT Warszawa 1997;
2. Technologia gastronomiczna, U. Arens-Azevado i współautorzy, REA, Warszawa 1998,1999 cz.1-3;
3. Science of cooking, P. Barham, Springer-Verlag Berlin 2001;
4. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (Menu, Przegląd Gastronomiczny, Food Service oraz inne wskazane przez wykładowcę).
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: