Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10149o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Higiena i toksykologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Dagmara OrzełJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zagadnienia z zakresu toksykologii, drogi przechodzenia zanieczyszczeń do żywności, zagrożenia toksykologiczne człowieka wynikające z obecności ksenobiotyków w środkach spożywczych oraz metody oznaczania substancji obcych w żywności.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z oceną bezpieczeństwa żywności.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, chemia żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Podstawy badań toksykologicznych. Losy ksenobiotyków w organizmie człowieka. Naturalne substancje toksyczne występujące w żywności. Chemiczne, fizyczne i biologiczne zanieczyszczenia żywności. Dodatki do żywności. Metody oznaczania substancji obcych w żywności. Metody ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Aktualne ustawodawstwo w zakresie toksykologii żywności.Literatura:
1. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1997; 2. Młodecki H., Piekarski L.: Zagadnienia zdrowotne żywności. Wyd. PZWL, Warszawa, 1987; 3. Seńczuk W.: Toksykologia. Wyd. PZWL, Warszawa, 2002; 4. Gertig H.: Żywność a zdrowie. Wyd. PZWL, Warszawa, 1996; 5. Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. PZWL, Warszawa 2004; 6. Manahan S. E.: Toksykologia środowiska - aspekty chemiczne i biochemiczne, Wyd. PWN, 2006. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i pisemne zaliczenie wykładu, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: