Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10150f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia mleczarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowca mleczarskiego, umie określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa; wie jakimi metodami można go utrwalić, zna główne procesy technologiczne jego przetwarzania, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów mleczarskich (napojów fermentowanych, koncentratów mlecznych, masła i serów).Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach przemysłu mleczarskiego oraz na stanowiskach technologicznych.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka właściwości fizykochemicznych mleka. Mikrobiologia mleka i higiena jego produkcji. Termiczne metody utrwalania mleka (pasteryzacja, sterylizacja, proces UHT). Główne kierunki przetwarzania mleka (produkty fermentowane, koncentraty mleczne, masło i sery: twarogowe, podpuszczkowe i topione).Literatura:
1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: