ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10150f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia mleczarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowca mleczarskiego, umie określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa; wie jakimi metodami można go utrwalić, zna główne procesy technologiczne jego przetwarzania, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów mleczarskich (napojów fermentowanych, koncentratów mlecznych, masła i serów).

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach przemysłu mleczarskiego oraz na stanowiskach technologicznych.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka właściwości fizykochemicznych mleka. Mikrobiologia mleka i higiena jego produkcji. Termiczne metody utrwalania mleka (pasteryzacja, sterylizacja, proces UHT). Główne kierunki przetwarzania mleka (produkty fermentowane, koncentraty mleczne, masło i sery: twarogowe, podpuszczkowe i topione).

Literatura: 1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: