ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10151f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów mleczarskich
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny mleka i głównych jego przetworów, umie go oznaczyć, wie jak czynniki technologiczne mogą rzutować na jakość tych produktów i potrafi ją ocenić.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach zakładów mleczarskich oraz instytucji zajmujących się kontrolą jakości produktów mlecznych.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Rynek mleka i regulujące go prawodawstwo, charakterystyka surowca mleczarskiego i jego ocena, podstawowe procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, ocena towaroznawcza mleka spożywczego i innych przetworów mlecznych oraz czynniki technologiczne wpływające na ich jakość, charakterystyka i ocena towaroznawcza materiałów pomocniczych i dodatków wykorzystywanych w przetwórstwie mleka, wykrywanie zafałszowania produktów mleczarskich oraz metody ich identyfikacji, znakowanie produktów mleczarskich.

Literatura: 1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, raporty, egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: