Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10151f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów mleczarskichKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny mleka i głównych jego przetworów, umie go oznaczyć, wie jak czynniki technologiczne mogą rzutować na jakość tych produktów i potrafi ją ocenić. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach zakładów mleczarskich oraz instytucji zajmujących się kontrolą jakości produktów mlecznych.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Rynek mleka i regulujące go prawodawstwo, charakterystyka surowca mleczarskiego i jego
ocena, podstawowe procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, ocena towaroznawcza mleka spożywczego i innych przetworów mlecznych oraz czynniki technologiczne wpływające na ich jakość, charakterystyka i ocena towaroznawcza materiałów pomocniczych i dodatków wykorzystywanych w przetwórstwie mleka, wykrywanie zafałszowania produktów mleczarskich oraz metody
ich identyfikacji, znakowanie produktów mleczarskich.
Literatura:
1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, raporty, egzamin pisemny lub ustny.Uwagi: