Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10153f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Podstawowe problemy przemysłu drobiarskiegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna problematykę związaną z podstawami funkcjonowania przemysłu drobiarskiego i jajczarskiego, procesy jednostkowe w przetwórstwie mięsa drobiu i jaj oraz metody oceny jakości produktów i surowców drobiarskich.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie opracować podstawowe technologie przetwarzania mięsa drobiu i ocenić jakość produktów i surowców drobiarskich. Wymagania wstępne:
biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowaTreści kształcenia:
Zagadnienia związane z charakterystyką kierunków użytkowania drobiu, procesami jednostkowymi w technologii przetwórstwa mięsa drobiu i jaj, walorami odżywczymi i prozdrowotnymi mięsa drobiu i jaj ,metodami utrwalania mięsa drobiu i jaj oraz wykorzystaniem ubocznych produktów przemysłu drobiarskiego. Literatura:
1. Poultry products processing: an industry guide .Ed. S. Barbut, CRC Press, Boca Raton, 2002;
2. Mięso i przetwory drobiowe. Praca zbiorowa red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004;
3. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.Uwagi: