Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10154f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Technologia zbóżKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego, potrafi określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z organizacją i nadzorem nad procesami przetwarzania surowca zbożowego.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia, maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Znaczenie gospodarcze zbóż oraz charakterystyka roślin zbożowych. Skład chemiczny ziarna. Właściwości masy ziarna. Jakość ziarna i jego przetworów oraz metody oceny wartości technologicznej surowca zbożowego. Technologia produkcji maki, kasz, płatków makaronów oraz zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych. Surowce wykorzystywane w przemyśle piekarskim. Przygotowanie ciasta i wypiek różnych asortymentów pieczywa.Literatura:
1. Surowce mączne i kaszowe, Jankowski S., WNT 1988; 2. Obuchowski W. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań 1997; 3. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część I i II. WSiP Warszawa 2004; 4. Analiza zbóż i przetworów zbożowych, Red . Jakubczyk T., Haber T., Skrypt SGGW-AR Warszawa 1983. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i pisemny egzamin.Uwagi: