ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10156f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Technologia mięsa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna budowę, skład chemiczny, właściwości funkcjonalne, metody utrwalania oraz kierunki kulinarnego i technologicznego wykorzystania surowców rzeźnych.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia kierowanie, w zakładach różnej wielkości, procesami uboju żywca, pozyskania surowców rzeźnych, a także ich utrwalania i przetwarzania.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka ras oraz typów użytkowych zwierząt rzeźnych. Linie ubojowe zwierząt rzeźnych. Surowce rzeźne zasadnicze i uboczne: pozyskanie, wstępne przetwarzanie, budowa, skład chemiczny, wartość żywieniowa, zmiany poubojowe, kierunki wykorzystania. Utrwalanie oraz przetwarzanie surowców rzeźnych.

Literatura: 1. Meat products handbook.G. Feiner. CRC Press 2006; 2. Meat Science. An introductory text. Warriss P.,D., CABI Publishing 2000; 3. Technologia mięsa, Red. Pezacki W., WNT 1981; 4. Higiena mięsa, Prost E., PWRiL 2006.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: