Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10157f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Podstawy przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcegoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna budowę, skład chemiczny, właściwości
funkcjonalne, metody utrwalania oraz kierunki kulinarnego i technologicznego wykorzystania jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych.
Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia kierowanie, w zakładach różnej wielkości, procesami uboju żywca, pozyskania surowców rzeźnych, a także ich utrwalania i przetwarzania jadalnych i technicznych surowców rzeźnych.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Możliwość wykorzystania mięsa zwierząt dziko żyjących. Charakterystyka ras oraz typów użytkowych zwierząt rzeźnych. Linie ubojowe zwierząt rzeźnych. Surowce rzeźne zasadnicze i uboczne: pozyskanie, wstępne przetwarzanie, budowa, skład chemiczny, wartość żywieniowa, zmiany poubojowe, kierunki wykorzystania. Utrwalanie oraz przetwarzanie surowców rzeźnych i dziczyzny. Literatura:
1. Meat products handbook.G. Feiner. CRC Press 2006;
2. Meat Science. An introductory text. Warriss P.,D., CABI Publishing 2000;
3. Technologia mięsa, Red. Pezacki W., WNT 1981;
4. Higiena mięsa, Prost E., PWRiL 2006;
5. The meat we eat. J. Romans, W. Costello, C. Carlson, M. Greaser, K. Jones. Interstate Publishers, Inc. 1994.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: