ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10158f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Technologia węglowodanów
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Piotr Regiec
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi określić wartość technologiczną ziemniaka i buraka cukrowego, zna technologie otrzymywania skrobi i wytwarzania różnych produktów ziemniaczanych oraz technologię cukrownictwa.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na liniach technologicznych w zakładach produkujących skrobię lub przetwory ziemniaczane oraz w cukrowniach.

Wymagania wstępne: fizyka, chemia, analiza żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze ziemniaka w Polsce i na świecie. Wartość żywieniowa i jakość ziemniaka spożywczego. Wartość technologiczna ziemniaka jako surowca krochmalniczego, gorzelniczego i na wyroby spożywcze. Zarys produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych. Technologia krochmalnictwa. Podstawowe właściwości i zastosowanie skrobi. Produkcja buraka cukrowego oraz cukru w Polsce i na świecie. Wartość technologiczna korzeni buraka cukrowego. Technologia cukrownictwa.

Literatura: 1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3. Poradnik inżyniera. Cukrownictwo. Dobrzycki J., WNT, Warszawa 1988; 4. Cukrownictwo. Nikiel S., WSiP, Warszawa 1996; 5. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002.

Metody oceny: Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.

Uwagi: