Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10158f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Technologia węglowodanówKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr RegiecJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi określić wartość technologiczną ziemniaka i buraka cukrowego, zna technologie otrzymywania skrobi i wytwarzania różnych produktów ziemniaczanych oraz technologię cukrownictwa.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na liniach technologicznych w zakładach produkujących skrobię lub przetwory ziemniaczane oraz w cukrowniach.Wymagania wstępne:
fizyka, chemia, analiza żywności, ogólna technologia żywności Treści kształcenia:
Znaczenie gospodarcze ziemniaka w Polsce i na świecie. Wartość żywieniowa i jakość ziemniaka spożywczego. Wartość technologiczna ziemniaka jako surowca krochmalniczego, gorzelniczego i na wyroby spożywcze. Zarys produkcji spożywczych przetworów ziemniaczanych. Technologia krochmalnictwa. Podstawowe właściwości i zastosowanie skrobi. Produkcja buraka cukrowego oraz cukru w Polsce i na świecie. Wartość technologiczna korzeni buraka cukrowego. Technologia cukrownictwa.Literatura:
1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3. Poradnik inżyniera. Cukrownictwo. Dobrzycki J., WNT, Warszawa 1988; 4. Cukrownictwo. Nikiel S., WSiP, Warszawa 1996; 5. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002.Metody oceny:
Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi: