Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10160f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia owoców i warzywKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jan OszmiańskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców używanych w przetwórstwie owoców i warzyw, umie określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa; wie jakimi metodami można go utrwalić, zna główne procesy technologiczne jego przetwarzania, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów.Kompetencje:
Student potrafi zaplanować i zorganizować technologię produkcji konserw apertyzowanych, soków suszów, win, koncentratów owocowych i warzywnych, mrożonek. Umie określić zapotrzebowanie na maszyny i urządzenia konieczne do zrealizowania technologii oraz obliczyć zapotrzebowanie na surowce i materiały pomocnicze.Wymagania wstępne:
technologia ogólna, biochemia, mikrobiologia, analiza żywnościTreści kształcenia:
Znaczenie owoców i warzyw w żywieniu. Specyfika przemysłu owocowo-warzywnego. Przetwórstwo i spożycie owoców i warzyw w Polsce. Baza surowcowa przemysłu owocowo-warzywnego. Skład chemiczny owoców i warzyw. Preparaty enzymatyczne w technologii owoców i warzyw. Przechowywanie owoców i warzyw w modyfikowanej atmosferze (MAP). Utrwalanie produktów owocowo-warzywnych w opakowaniach hermetycznych. Technologia kwaszarnictwa. Technologia soków owocowych i warzywnych. Technologia produkcji win owocowych i gronowych. Koncentraty z przecierów owocowych. Technologia produkcji koncentratu pomidorowego. Technologia suszenia owoców i warzyw. Zamrażalnictwo owoców i warzyw.Literatura:
1. Processing vegetables, Smith D., S., Cash J., N., Nip W., K., Hui Y., H., Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1997; 2. Processing fruits. Vol. 1: Major processed fruits, Vol 2: Biology, principles and applications, Somogyi L., P., and all, Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1996; 3. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994; 4. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: