ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10160f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia owoców i warzyw
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jan Oszmiański
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości surowców używanych w przetwórstwie owoców i warzyw, umie określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa; wie jakimi metodami można go utrwalić, zna główne procesy technologiczne jego przetwarzania, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów.

Kompetencje: Student potrafi zaplanować i zorganizować technologię produkcji konserw apertyzowanych, soków suszów, win, koncentratów owocowych i warzywnych, mrożonek. Umie określić zapotrzebowanie na maszyny i urządzenia konieczne do zrealizowania technologii oraz obliczyć zapotrzebowanie na surowce i materiały pomocnicze.

Wymagania wstępne: technologia ogólna, biochemia, mikrobiologia, analiza żywności

Treści kształcenia: Znaczenie owoców i warzyw w żywieniu. Specyfika przemysłu owocowo-warzywnego. Przetwórstwo i spożycie owoców i warzyw w Polsce. Baza surowcowa przemysłu owocowo-warzywnego. Skład chemiczny owoców i warzyw. Preparaty enzymatyczne w technologii owoców i warzyw. Przechowywanie owoców i warzyw w modyfikowanej atmosferze (MAP). Utrwalanie produktów owocowo-warzywnych w opakowaniach hermetycznych. Technologia kwaszarnictwa. Technologia soków owocowych i warzywnych. Technologia produkcji win owocowych i gronowych. Koncentraty z przecierów owocowych. Technologia produkcji koncentratu pomidorowego. Technologia suszenia owoców i warzyw. Zamrażalnictwo owoców i warzyw.

Literatura: 1. Processing vegetables, Smith D., S., Cash J., N., Nip W., K., Hui Y., H., Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1997; 2. Processing fruits. Vol. 1: Major processed fruits, Vol 2: Biology, principles and applications, Somogyi L., P., and all, Technomic Publishing Co. Inc. Lancaster-Basel 1996; 3. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994; 4. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: