Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10161f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia konserw i przetworów z owoców i warzywKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jan OszmiańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna wymagania dotyczące surowców, materiałów pomocniczych, parametrów procesu technologicznego oraz oceny jakości i warunków przechowywania konserw i przetworów z owoców i warzyw. Kompetencje:
Student potrafi zaplanować i zorganizować technologię produkcji wybranych przetworów i konserw z owoców i warzyw jak: mało przetworzone produkty, przeciery, marynaty, i konserwy owocowe, warzywne, warzywno-mięsne i przetwory dla dzieci. Umie określić zapotrzebowanie i dobrać odpowiednie surowce i maszyny konieczne do zrealizowania technologii przetwarzania owoców i warzyw.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka i przydatność surowca do produkcji konserw i przetworów z owoców i warzyw. Przebieg procesu technologicznego produkcji przecierów, marynat, konserw owocowych, warzywnych, warzywno-mięsnych oraz przetworów dla dzieci. Metody i urządzenia do utrwalania konserw i przetworów z owoców i warzyw. Ocena jakości i przechowywanie konserw i przetworów z owoców i warzyw.Literatura:
1. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994;
2. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999;
3. Postolski J., Gruda Z. – Zamrażanie żywności. WNT, W-wa, 1985;
4. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL, W-wa, 1973;
5. Maszynopis materiałów wykładowych.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: