Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10165f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Wybrane zagadnienia z normalizacjiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych, produkty regionalne i tradycyjne w europejskim systemie ochrony.Literatura:
1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003;
2. Towaroznawcza ocena artykułów spożywczych, Palich P., Budzyński B., WSM Gdynia;
3. Miesięcznik “Normalizacja”.
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie (test)Uwagi: