Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10166f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo produktów rolnychKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Jerzy KiersnowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat procesów oraz technologii przechowywania produktów rolnych, umie także oceniać przydatność produktów roślinnych do przechowywania.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania określonych produktów roślinnych w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej surowców roślinnych.Wymagania wstępne:
biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania produktów roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania produktów rolnych.Literatura:
1.Podstawy przechowalnictwa żywności, Horubała A., PWN, Warszawa 1975; 2.Wprowadzenie do przechowalnictwa, Grzesiuk, Górecki, ART Olsztyn 1994; 3.Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, Adamicki F., Czerko Z., PWRiL, Poznań 2002; 4.Przechowalnictwo owoców, Lange E., Ostrowski W., PWRiL, W-wa, 1992. Metody oceny:
Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi: