ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10167f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo owoców i warzyw
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Bąkowska-Barczak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat procesów oraz technologii przechowywania owoców i warzyw, umie także oceniać przydatność surowców do przechowywania.

Kompetencje: Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania owoców i warzyw w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej.

Wymagania wstępne: biochemia, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania owoców i warzyw w różnych warunkach. Technologia przechowywania warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania.

Literatura: 1.Podstawy przechowalnictwa żywności, Horubała A., PWN, Warszawa 1975; 2.Wprowadzenie do przechowalnictwa, Grzesiuk, Górecki, ART Olsztyn 1994; 3.Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, Adamicki F., Czerko Z., PWRiL, Poznań 2002; 4.Przechowalnictwo owoców, Lange E., Ostrowski W., PWRiL, W-wa, 1992.

Metody oceny: Zaliczenie ustne, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.

Uwagi: