Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10168f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
ChłodnictwoKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef BłażewiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat podstawowych zasad działania układów chłodniczych oraz możliwości ich zastosowania w różnych działach przemysłu spożywczego.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie określić przydatność różnych systemów chłodniczych do przechowywania określonych surowców i produktów spożywczych (nieprzetworzonych lub przetworzonych) w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także w zależności od potrzeb technologicznych optymalizować pracę urządzeń chłodniczych.Wymagania wstępne:
maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego, inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, ogólna technologia żywności.Treści kształcenia:
Cechy obiektów chłodniczych, zadania i klasyfikacja elementów automatyki. Zasady termodynamiki i przemiany termodynamiczne. Absorpcyjne i strumieniowe urządzenia chłodnicze. Sprężarki chłodnicze. Własności termodynamiczne czynników chłodniczych. Regulacje prawne w zakresie stosowania czynników chłodniczych.Literatura:
1. Gutkowski K. M., Butrymowicz D. J. Chłodnictwo i klimatyzacja. WNT, 2007;
2. Brodowicz K., Dyakowski T., Pompy ciepła, PWN, 1990;
3. Bonca Z., Automatyka chłodnicza i klimatyzacyjna, Wyd.Wyż. Szk. Morskiej, Gdynia 1997;
4.Bonca Z., Butrynowicz D., Czynniki chłodnicze i nośniki ciepła, IPPU MASTA, Gdańsk 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi: