Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10170o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Ekologia i ochrona środowiskaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr inż. Lesław SzymańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać zależności pomiędzy czynnikami abiotycznymi i biotycznymi środowiska i ich wpływ na zdrowie człowieka, zna źródła zanieczyszczeń :powietrza ,wód ,gleb i lasów oraz rodzaje zanieczyszczeń wytwarzanych przez przemysł rolno- spożywczy, produkcję rolną i hodowlaną oraz sposoby ich zapobiegania. Wie na czym polega monitorowanie środowiska, zna przepisy prawne i organizacyjne ochrony środowiska oraz międzynarodowe konwencje dotyczące ochrony środowiska i współpracę międzynarodową w tym zakresie.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student zna dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń środowiska ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu żywnościowego, metody ochrony środowiska.Wymagania wstępne:
chemia, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, gospodarka wodno-ściekowa i energetycznaTreści kształcenia:
Podstawy ekologii i ochrony środowiska. Środowisko życia człowieka. Zasoby naturalne. Ochrona atmosfery w tym: zagrożenie atmosfery, zanieczyszczenia pyłowe oraz gazowe i sposoby ich unieszkodliwiania. Ochrona wody. Procesy eutrofizacji i samooczyszczania. Wpływ zanieczyszczenia wód na jakość żywności. Źródła zanieczyszczeń gleby. Wpływ zanieczyszczeń gleby na jakość żywności i zdrowie człowieka. Metody ochrony gleb, rekultywacja terenów przemysłowych i zagospodarowanie gleb zdegradowanych. Zagospodarowanie odpadów. Zagrożenia środowiska związane ze składowiskami odpadów. Skażenie biosfery izotopami promieniotwórczymi. Źródła skażeń promieniotwórczych i ich wpływ na zdrowie człowieka. Metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności.Literatura:
1. Ekologia z elementami ochrony środowiska, Nawirska A., Wyd. WSH Wrocław 2006; 2. Podstawy ochrony środowiska, Głowiak B., i in., PWN 1991; 3. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska, Kluczek J., P., Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 4. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego, Red. Bieszczad S., Wyd. AR Wrocław 1999; 5. Natural and technological problems of protection and development of agricultural and forest evironment, Cieszkowski A., Wyd. AR Poznań 1999. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: