ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20172o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Statystyka stosowana
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu potrafi zaprojektować eksperyment, zastosować właściwe metody statystyczne przy opracowaniu uzyskanych wyników oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia rozwiązywanie problemów naukowych na podstawie badań eksperymentalnych.

Wymagania wstępne: Matematyka, statystyka matematyczna

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia wchodzące w zakres statystyki stosowanej. Metody badań naukowych. Planowanie doświadczeń. Układy doświadczalne wraz z analizą statystyczną wyników. Technika prowadzenia doświadczeń. Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.

Literatura: 1. Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974 2. Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1982

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny.

Uwagi: