Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20173o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
EnzymologiaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta Witkowska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania.Kompetencje:
Student potrafi wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania.
Wymagania wstępne:
chemia organiczna, biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biosynteza enzymów pochodzenia mikrobiologicznego (amylazy, proteazy, lipazy, glikozydazy, celulazy, pektynazy, oksydaza glukozowa), produkcja preparatów enzymatycznych, metody ich oczyszczania, zastosowanie enzymów w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.Literatura:
1. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993;
2. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G.; Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997
3. The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002;
4. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: