ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20174o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Polityka wyżywienia ludności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna Demografię świata, regionów i kraju w aspekcie sytuacji żywieniowej w Polsce i na świecie, a także podstawowe uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych gospodarką żywnościową w Polsce i na świecie.

Wymagania wstępne: Ekonomika, podstawy prawa żywnościowego, zarządzanie jakością żywności.

Treści kształcenia: Demografia świata, regionów i kraju w aspekcie sytuacji żywieniowej w Polsce i na świecie, polityka wyżywienia a gospodarka żywnościowa w kraju i na świecie, instrumenty realizacji polityki wyżywienia, perspektywy wyżywienia ludności, organizacje międzynarodowe działające w obszarze produkcji żywności i żywienia w Europie i na świecie, krajowe organizacje w obszarze produkcji żywności, bezpieczeństwo żywnościowe w skali świata, kraju, gospodarstwa domowego, podstawowe uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Literatura: 1. Rozwój demograficzny świata do 2050 roku. 2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006 3. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006 4. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004 5. Current union and polish legislation documents

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.

Uwagi: