Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20174o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Polityka wyżywienia ludnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna Demografię świata, regionów i kraju w aspekcie sytuacji żywieniowej w Polsce i na świecie, a także podstawowe uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych gospodarką żywnościową w Polsce i na świecie.Wymagania wstępne:
Ekonomika, podstawy prawa żywnościowego, zarządzanie jakością żywności.Treści kształcenia:
Demografia świata, regionów i kraju w aspekcie sytuacji żywieniowej w Polsce i na świecie, polityka wyżywienia a gospodarka żywnościowa w kraju i na świecie, instrumenty realizacji polityki wyżywienia, perspektywy wyżywienia ludności, organizacje międzynarodowe działające w obszarze produkcji żywności i żywienia w Europie i na świecie, krajowe organizacje w obszarze produkcji żywności, bezpieczeństwo żywnościowe w skali świata, kraju, gospodarstwa domowego, podstawowe uregulowania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.Literatura:
1. Rozwój demograficzny świata do 2050 roku.
2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006
3. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006
4. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004
5. Current union and polish legislation documents
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.Uwagi: