Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20175o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Żywienie i dietetykaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna zasady oceny podaży energii i składników odżywczych z dietą w porównaniu do zaleceń żywieniowych, a także rozumie podstawowe zależności pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach ludności.Wymagania wstępne:
Chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa.Literatura:
1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999; 4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000; 5. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998; 6. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995; 7. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.Uwagi: