ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20176o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu jest zaznajomiony ze współczesnymi problemami przemysłu spożywczego, postępem w pozyskiwaniu surowców oraz technologii ich przetwarzania i utrwalania.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia podejmowanie działań związanych z wdrażaniem nowych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego.

Wymagania wstępne: kierunkowe technologie żywności

Treści kształcenia: Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego - zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka. Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.

Literatura: 1. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 2. Artykuły z czasopism naukowych krajowych i zagranicznych; 3. Erickson M.D. Deep frying: chemistry, nutrition and practical applications. AOCS Press, 2007.

Metody oceny:

Uwagi: