Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20176o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu jest zaznajomiony ze współczesnymi problemami przemysłu spożywczego, postępem w pozyskiwaniu surowców oraz technologii ich przetwarzania i utrwalania.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia podejmowanie działań związanych z wdrażaniem nowych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego.Wymagania wstępne:
kierunkowe technologie żywnościTreści kształcenia:
Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego - zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka. Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.Literatura:
1. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 2. Artykuły z czasopism naukowych krajowych i zagranicznych; 3. Erickson M.D. Deep frying: chemistry, nutrition and practical applications. AOCS Press, 2007.
Metody oceny:
Uwagi: