Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20177o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Współczesne trendy w technologii żywności II (surowce zwierzęce)Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław KopećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student posiada specjalistyczną wiedzę nt nutraceutyków i przeciwutleniaczy pozyskiwanych z surowców zwierzęcych oraz wybranych zagadnień automatyzacji procesów w przetwórstwie surowców zwierzęcych.Kompetencje:
Student potrafi opracować recepturę produktu opartego o surowce zwierzęce o cechach żywności funkcjonalnej.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, technologia drobiu i jaj, inżynieria procesowa, maszynoznawstwoTreści kształcenia:
Zastosowanie niekonwencjonalnych przeciwutleniaczy w produktach pochodzenia zwierzęcego typu żywności funkcjonalne, probiotyki w produktach mleczarskich i mięsnych, nutraceutyki w treści jaj, postęp w procesach pakowania i automatyzacji procesów jednostkowych w przetwórstwie surowców zwierzęcych.Literatura:
1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Franciszek Świderski Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
Egzamin ustny.Uwagi: