ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20178o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia tłuszczów
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. UP
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości podstawowych tłuszczów roślinnych; umie określić ich jakość i przydatność; zna główne procesy technologiczne obejmujące metody wydobywania, rafinacji oraz modyfikacji, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów tłuszczowych (olejów rafinowanych, margaryn, tłuszczów specjalnych: tłuszczów smażalniczych).

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w przemyśle tłuszczowym na stanowiskach technologów i pracowników laboratoriów kontroli jakości oraz badawczych i naukowych.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów. Metody wydobywania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów. Produkcja margaryny. Produkcja tłuszczów specjalnych. Produkty uboczne przemysłu tłuszczowego.

Literatura: 1. Technologia tłuszczów jadalnych, Niewiadomski H., WNT Warszawa 1993 2. Surowce tłuszczowe, Niewiadomski H., WNT Warszawa 1984 3. Lipid technology and applications, Gunstone F.D., Padley F.B., Ed. Marcel Dekker Inc., New York-Basel, Hong Kong, 1997

Metody oceny: Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: