Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20178o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia tłuszczówKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. UPJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna skład i właściwości podstawowych tłuszczów roślinnych; umie określić ich jakość i przydatność; zna główne procesy technologiczne obejmujące metody wydobywania, rafinacji oraz modyfikacji, jak również skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów tłuszczowych (olejów rafinowanych, margaryn, tłuszczów specjalnych: tłuszczów smażalniczych).Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę w przemyśle tłuszczowym na stanowiskach technologów i pracowników laboratoriów kontroli jakości oraz badawczych i naukowych. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, chemia żywności, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka głównych surowców tłuszczowych oraz otrzymywanych tłuszczów. Metody wydobywania, rafinacji i modyfikacji tłuszczów. Produkcja margaryny. Produkcja tłuszczów specjalnych. Produkty uboczne przemysłu tłuszczowego.Literatura:
1. Technologia tłuszczów jadalnych, Niewiadomski H., WNT Warszawa 1993 2. Surowce tłuszczowe, Niewiadomski H., WNT Warszawa 1984 3. Lipid technology and applications, Gunstone F.D., Padley F.B., Ed. Marcel Dekker Inc., New York-Basel, Hong Kong, 1997 Metody oceny:
Zaliczenie pisemne, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: