ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10200o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Biotechnologia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 24 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci po ukończeniu kursu potrafią wyizolować drobnoustroje i ocenić ich potencjał biotechnologiczny, a także poprowadzić i opisać proces biotechnologiczny. Wiedzą jak przechowywać drobnoustroje przemysłowe i jakie metody mogą być zastosowane do ich doskonalenia. Znają metody produkcji fermentowanej żywności, drobnoustroje zaangażowane w procesy fermentacji i ich funkcje. Potrafią wskazać metody utylizacji różnych produktów odpadowych przemysłu spożywczego.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student rozumie biologiczną i techniczną stronę różnych biotechnologii drobnoustrojowych i enzymatycznych i potrafi wykorzystać tę wiedzę przy projektowania nowych bioprocesów i produktów.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Drobnoustroje przemysłowe; pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Przegląd wybranych procesów mikrobiologicznej syntezy (aminokwasy, witaminy, kwasy organiczne, polisacharydy..) i enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego.

Literatura: 1. Food Microbiology, Adams M.R., Moss M.O, Royal Soc.Chem. Publ., Cambridge 1997; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 3. Mikrobiologia techniczna, tom II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 5. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 6.Biotechnologia ścieków przemysłowych. Red. Mikach K., Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2000.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.

Uwagi: Prowadzący wykłady: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, prof.dr hab.Waldemar Rymowicz, dr hab. Anna Rodziewicz, prof.nadzw.