Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10200o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Biotechnologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 24 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci po ukończeniu kursu potrafią wyizolować drobnoustroje i ocenić ich potencjał biotechnologiczny, a także poprowadzić i opisać proces biotechnologiczny. Wiedzą jak przechowywać drobnoustroje przemysłowe i jakie metody mogą być zastosowane do ich doskonalenia. Znają metody produkcji fermentowanej żywności, drobnoustroje zaangażowane w procesy fermentacji i ich funkcje. Potrafią wskazać metody utylizacji różnych produktów odpadowych przemysłu spożywczego. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student rozumie biologiczną i techniczną stronę różnych biotechnologii drobnoustrojowych i enzymatycznych i potrafi wykorzystać tę wiedzę przy projektowania nowych bioprocesów i produktów. Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności Treści kształcenia:
Drobnoustroje przemysłowe; pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Przegląd wybranych procesów mikrobiologicznej syntezy (aminokwasy, witaminy, kwasy organiczne, polisacharydy..) i enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Literatura:
1. Food Microbiology, Adams M.R., Moss M.O, Royal Soc.Chem. Publ., Cambridge 1997; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 3. Mikrobiologia techniczna, tom II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 5. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 6.Biotechnologia ścieków przemysłowych. Red. Mikach K., Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2000.Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.Uwagi:
Prowadzący wykłady: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, prof.dr hab.Waldemar Rymowicz, dr hab. Anna Rodziewicz, prof.nadzw.