Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20216f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczymKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Edyta Kostrzewa-SusłowJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student potrafi określić zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Jest zaznajomiony z rolą związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.Kompetencje:
Ukończenie kursu daje umiejętność zaplanowania biokatalizowanych reakcji związków flawonoidowych prowadzących do uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.Literatura:
1. Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353; 2. Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988, 3. Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997; 4. Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60 %.Uwagi: