Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BIS10005o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
FIZYKAKierunek:
BioinformatykaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr Hanna PruchnikJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student w czasie kursu nabywa wiedzę praktyczną i teoretyczną dotyczącą podstawowych praw fizycznych m. in. z zakresu: mechaniki klasycznej, ruchu drgającego i falowego, termodynamiki, elektryczności i magnetyzmu, a także z zakresu optyki geometrycznej i falowej, fizyki jądrowej i promieniotwórczości. Zapoznaje się z budową i zasadą działania podstawowych przyrządów pomiarowych i aparatury, z podstawowymi metodami i technikami wyznaczania wybranych wielkości fizycznych.Kompetencje:
Nabyta wiedza umożliwi: zrozumienie procesów i zjawisk fizycznych zachodzących w przyrodzie, analizę zjawisk fizycznych, zrozumienie zasad działania różnych urządzeń pomiarowych, samodzielny pomiar podstawowych wielkości fizycznych, jak również opracowanie i interpretację uzyskanych danych doświadczalnych.Wymagania wstępne:
Podstawy fizyki, matematykaTreści kształcenia:
Podstawowe pojęcia i prawa fizyczne, podstawy mechaniki klasycznej, drgania i fale, zjawisko rezonansu, akustyka, własności cieczy i gazów, termodynamika, elektryczność i magnetyzm, fale elektromagnetyczne, optyka z elementami spektroskopii, mikroskopia optyczna i elektronowa, fizyka jądrowa.Literatura:
RESNICK R. - HALLIDAY D., WALKER J. (2003). Podstawy fizyki, tom I -V, PWN, Warszawa.
RESNICK R. - HALLIDAY D. (1999). Fizyka, tom I i II, PWN, Warszawa.
BOBROWSKI CZ. (2004). Fizyka, WNT, Warszawa.
KANE J.W., STERNHEIM M.M . (1988). Fizyka dla przyrodników, PWN, Warszawa.
PRZESTALSKI S. (2001). Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki, Wydawnictwo U. Wr., Wrocław.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po pierwszym semestrze
Egzamin pisemny (1 termin) lub pisemno-ustny (2 termin) po pierwszym semestrze
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60% Uwagi: