ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10069o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo i magazynowanie
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 24 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu powinien posiadać wiedzę w zakresie procesów, sposobów ochrony i przechowywania surowców roślinnych; umieć ocenić przydatność przechowalniczą produktów roślinnych.

Kompetencje: Student potrafi samodzielnie wybrać i opracować technologię przechowywania określonych produktów roślinnych bazując na wiedzy o ich parametrach i kierunkach dalszego zagospodarowania.

Wymagania wstępne: Biochemia, chemia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych.

Literatura: 1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN Warszawa 1975. 2. Jankowski S.: Zarys technologii zbóż i strączkowych jadalnych. Cz. I., Poznań 1967. 3. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN Warszawa 1988. 4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa 1992. 5. Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL Warszawa 1970.

Metody oceny: Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.

Uwagi: