Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10069o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo i magazynowanieKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 24 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu powinien posiadać wiedzę w zakresie procesów, sposobów ochrony i przechowywania surowców roślinnych; umieć ocenić przydatność przechowalniczą produktów roślinnych. Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie wybrać i opracować technologię przechowywania określonych produktów roślinnych bazując na wiedzy o ich parametrach i kierunkach dalszego zagospodarowania.Wymagania wstępne:
Biochemia, chemia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych.
Literatura:
1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN Warszawa 1975.
2. Jankowski S.: Zarys technologii zbóż i strączkowych jadalnych. Cz. I., Poznań 1967.
3. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków.
PWN Warszawa 1988.
4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa 1992.
5. Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL Warszawa 1970.
Metody oceny:
Egzamin ustny, minimum wiedzy wymagane do zaliczenia – 60%.Uwagi: