Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10072o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 24 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Marian SzaryczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu rozumie procesy jednostkowe, jakie towarzyszą fizycznemu, chemicznemu i biologicznemu przetwarzania surowców.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student będzie w stanie współpracować przy tworzeniu linii technologicznych i ich nadzorowanieWymagania wstępne:
matematyka, fizyka biologia, chemiaTreści kształcenia:
Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza. Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.
Podstawy procesów destylacyjnych. Destylacja prosta, równowagowa, molekularna, z parą wodną. Aparaty do destylacji. Podstawy procesów ekstrakcyjnych. Ekstrakcja typu ciecz-ciecz. Ekstraktory mieszalnikowo-odstojnikowe. Kolumny ekstrakcyjne. Ekstrakcja typu ciecz-ciało stałe. Procesy krystalizacji. Krystalizacja z chłodzeniem, krystalizacja z odparowaniem rozpuszczalnika, obiegowa. Procesy filtracji. Odwrócona osmoza (RO) i ultrafiltracja (UF). Charakterystyka procesów absorpcji i adsorpcji. Rodzaje adsorberów. Reaktory. Reaktory chemiczne do prowadzenia reakcji homogenicznych i heterogenicznych w układzie gaz-ciecz, ciecz-ciało stałe, gaz-ciało stałe, ciecz-ciecz. Reaktory biochemiczne. Fermentatory.
Literatura:
1. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994 Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994.
2. Chwiej M. 1979 Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa.
3. Glaser R. 1995 Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
4. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, Warszawa.
5. Kramkowski R. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR Wrocław
Metody oceny:
egzaminUwagi: