ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10072o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 24 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Marian Szarycz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu rozumie procesy jednostkowe, jakie towarzyszą fizycznemu, chemicznemu i biologicznemu przetwarzania surowców.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student będzie w stanie współpracować przy tworzeniu linii technologicznych i ich nadzorowanie

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka biologia, chemia

Treści kształcenia: Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza. Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór. Podstawy procesów destylacyjnych. Destylacja prosta, równowagowa, molekularna, z parą wodną. Aparaty do destylacji. Podstawy procesów ekstrakcyjnych. Ekstrakcja typu ciecz-ciecz. Ekstraktory mieszalnikowo-odstojnikowe. Kolumny ekstrakcyjne. Ekstrakcja typu ciecz-ciało stałe. Procesy krystalizacji. Krystalizacja z chłodzeniem, krystalizacja z odparowaniem rozpuszczalnika, obiegowa. Procesy filtracji. Odwrócona osmoza (RO) i ultrafiltracja (UF). Charakterystyka procesów absorpcji i adsorpcji. Rodzaje adsorberów. Reaktory. Reaktory chemiczne do prowadzenia reakcji homogenicznych i heterogenicznych w układzie gaz-ciecz, ciecz-ciało stałe, gaz-ciało stałe, ciecz-ciecz. Reaktory biochemiczne. Fermentatory.

Literatura: 1. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994 Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994. 2. Chwiej M. 1979 Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa. 3. Glaser R. 1995 Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. 4. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, Warszawa. 5. Kramkowski R. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR Wrocław

Metody oceny: egzamin

Uwagi: