Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10022o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
MIKROBIOLOGIAKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanisław J. PietrJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student rozumie rolę drobnoustrojów w przemianach związków organicznych i mineralnych w wodzie i glebie. Wie jakie czynniki zewnętrzne wywierają wpływ na rozwój tych drobnoustrojów. Zna również zależności pomiędzy drobnoustrojami patogenicznymi i saprofitycznymi oraz ich wpływ na rośliny i zwierzęta. Ponadto, student zna procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w produkcji żywności i pasz dla zwierząt. Zna również zasady pracy sterylnej z drobnoustrojami. Potrafi obsługiwać mikroskop i przygotowywać podłoża hodowlane oraz preparaty mikroskopowe. Kompetencje:
Interpretacja zjawisk zachodzących w środowisku pod wpływem mikroorganizmów; posługiwanie się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi stosowanymi w izolacji czystych kultur; identyfikacja kultur mikrobiologicznych. Wymagania wstępne:
Biochemia, biologia, chemia, zoologiaTreści kształcenia:
Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka, morfologia i fizjologia drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego.Literatura:
Kotełko K., Sedlaczek L., Lachowicz L., 1977. Biologia bakterii; PWN, Warszawa
Schlegel H.G., 2001. Mikrobiologia ogólna; PWN, Warszawa
Kunicki-Goldfinger W.J.H., 2002. Życie bakterii; PWN, Warszawa
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., 2007. Mikrobiologia techniczna (tom I). PWN, WarszawaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń – na podstawie ocen z 3 kolokwiów
Zaliczenie wykładów - test
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %Uwagi: